Interieurbeplanting voor thuis en op kantoor 078 - 6540350
Bel direct
078 - 6540350

   

Verticale tuin buiten? Dit moet u weten!

05-07-2023

U zult vast wel eens een ruimte binnen zijn gelopen met planten aan de wand. Deze constructies worden verticale tuinen of plantenwanden genoemd. U ziet ze vaak in kantoorpanden of wachtruimtes, maar in huis of in de tuin zogen ze ook voor sfeer en voordelen. Nu bent u niet voor niets deze blog aan het lezen. U wilt misschien een verticale tuin buiten.

Het begin van een verticale tuin

Er komt een aantal dingen kijken bij het aanleggen en hebben van een verticale tuin. De volgende stap is bepalen hoe u dit kan realiseren. Want zonder goede irrigatie kunnen de planten doodgaan. Wat als er lelijke kale plekken in de planten aan de muur komen? En welke planten zijn eigenlijk geschikt voor een verticale tuin?

Verticale tuin aanleggen

Het spreekt voor zich dat er iets meer komt kijken bij het installeren van een verticale tuin buiten dan wanneer u een gewone tuin zou aanleggen. U moet namelijk rekening houden met het volgende:

  • Als u de constructie zelf bouwt i.p.v. deze aan te schaffen of laten aanleggen, gebruik een materiaalsoort waar uw planten goed in kunnen wortelen.
  • Houd rekening met de hoogte van de muur, schutting of plafond.
  • Maak de verticale tuin niet te zwaar.
  • Bedenk hoeveel zonlicht er door de dag heen op de plantenwand zou schijnen, pas uw planten keuze aan op de locatie van de plantenwand.
  • Wilt u een watersysteem in of gaat u handwateren?
  • Zorg dat overtollig water altijd weg kan lopen om wortelrot te voorkomen
  • Tip: Plaats planten die het meeste water nodig hebben onderaan de plantenwand. Op deze manier vangen ze zonder moeite extra water op van de planten erboven.

Soorten verticale tuinen

Als u geen ruimte heeft om een moestuin aan te leggen is een verticale tuin buiten een ideaal alternatief. Het verschil tussen verticaal tuinieren en normaal tuinieren is gelukkig niet zo groot.  

Kruidenwand

Planten zijn niet alleen een mooi gezicht en goed voor uw gezondheid, u kunt ze ook eten! Er zijn verschillende soorten kruiden die perfect op een verticale tuin buiten kunnen groeien. Bijvoorbeeld: basilicum. tijm en munt. Zo zijn uw planten aan de wand niet alleen mooi, maar ook multifunctioneel.

Schaduwwand

Schaduwwanden zijn vooral nuttig op warme zomerdagen wanneer mensen willen ontspannen of buitenactiviteiten willen ondernemen, zonder directe blootstelling aan de felle zon. Staat uw verticale tuin buiten in de schaduw of wilt u hier schaduw mee creëren, dan moet u rekening houden met welke planten hier geschikt voor zijn. Varens zijn bijvoorbeeld goede schaduwplanten.

Sierwand

Sierwanden zijn ontworpen om begroeid te raken met planten en dienen als een decoratief en esthetisch element voor uw tuin, balkon of terras. Als u op zoek bent naar planten die geschikt zijn voor een sierwand, zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van uw specifieke voorkeuren en de omstandigheden van de locatie.

Heeft u al een antwoord op deze vragen?

In een wereld waar elke centimeter telt, is er niets zo magisch als de opwaartse groei van groen, verankerd in verticale tuinen. Heeft u een duidelijker idee van wat u wilt? Wij bieden u graag advies over het aanleggen van een verticale tuin. Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder!

Ga naar onze diensten
{%itemNaam%}
Feiten & Cijfers
30 jaar ervaring met interieurbeplanting

1342

tevreden klanten

15.762

geplaatste planten
 
Interieurbeplanting voor thuis of op kantoor